Fără comision cumpărător sau locatar (chiriaș)

Comision 0 Capital Imobiliare

Portofoliu comision 0%

Ne bucurăm să vă anunțăm că începând cu luna iunie 2022 am trecut la 100% din portofoliul Capital Imobiliare fără comision cumpărător / locatar (chiriaș). Atât pentru ofertele în regim deschis, unde proprietarul poate angaja și alte agenții în vederea tranzacționării proprietății, cât și, bineînțeles, în regim închis, unde proprietarul acordă încredere totală agenției. 

La Capital Imobiliare, încă din 2018 am văzut prestarea serviciilor diferit, iar unii din pilonii de bază au fost comisionarea unei singure părți dintr-o tranzacție, fie că ne gândim la vânzare sau închiriere.

Scurt istoric

Piața rezidențială din România, pe segmentul serviciilor oferite de agențiile imobiliare, este în cea mai mare parte deservită de intermediere, adică costuri pentru ambele părți, vânzător și cumpărător / proprietar și locatar, într-o singură tranzacție. Mai există în piață serviciile de reprezentare exclusivă, unde se comisionează partea care angajează agenția imobiliară; e un mod regăsit în lumea occidentală de multe decenii, însă la noi are în continuare o cotă de piață redusă. Avem, astfel, un regim deschis și un regim închis de lucru. Revenim la acest subiect într-un articol ulterior. Noi am venit în piață cu un regim deschis, în care clientul poate să lucreze și cu alte agenții imobiliare sau pe cont propriu și în care brokerul imobiliar comisionează și reprezintă exclusiv doar clientul care îl angajează contractual. 

De ce comision 0%? 

(a)Pentru că în momentul în care căutarea e făcută de posibilul cumpărător sau locatar (chiriaș) zile, nopți, luni de zile poate, nu este niciun serviciu oferit de agenție cu excepția celor deja contractate cu proprietarul. 

(b)Pentru că nu mai există nicio industrie care să perceapă comision cumpărătorului, fie că vorbim de industria auto (nu-ți cere nimeni comision când achiziționezi o mașină), fie comerț online (nu-ți cere nimeni comision când cumperi un telefon de exemplu), iar ultima industrie care a perceput comision, în afară de industria imobiliară, au fost schimburile valutare (și poate vă aduceți aminte de acea perioadă). 

Comisionul 0% implică costuri ascunse?

Nu. Fără comision presupune costuri 0 în relația cu agenția Capital Imobiliare pentru ofertele din portofoliu. Rămân costurile notariale care sunt suportate de cumpărător, garanția dacă discutăm de o tranzacție de închiriere. Trebuie luate în calcul și costurile de achiziție ale imobilului. 

Comisionul 0% pentru cumpărător sau locatar (chiriaș) presupune costuri duble pentru proprietar?

Nu. Costurile sunt în fapt cu 25% mai mici decât în mod normal. Nu e sciencefiction, e un simplu proces de eficientizare costuri. Eficientizarea costurilor, fenomen larg răspândit în majoritatea industriilor, poate cel mai elocvent în industria auto (unde Tesla a reușit să construiască o mașină electrică, modernă și rapidă, care concurează cu „supercarurile” pana la 100 lm/h, iar la preț face competiție „familycarurilor”) credem că va determina viitorul societăților comerciale. 

Există situații în care plătesc comision în calitate de cumpărător sau locatar (chiriaș)?

Da. Dacă se angajează agenția printr-un broker imobiliar pentru oferte ce depășesc portofoliul agenției.

Cosmin Lupan
Fondator & Manager General
Capital Imobiliare

Cauți o proprietate de cumpărat sau închiriat?

Spune-ne câteva detalii despre ce cauți și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil

Lasă un comentariu

Compara anunțuri

Compare
×